Om oss

Ängebäck Trädgård

Ett utflyktsmål för många

På vår gård odlar vi jordgubbar och färskpotatis både för självplock och skördat. Jordgubbarna och färskpotatisen finns att läsa om i egna flikar!

Grönsaker odlar vi i liten skala och de finns till försäljning under sommaren. Vi säljer morötter (orange, gula, violetta, vita), dill, persilja, rödbetor, gulbetor, polkabetor, gul och röd lök, vitlök, Zuccini och rabarber.

Sommarblommor, t.ex. ringblommor, blåklint, lin och solrosor finns också till försäljning under senare delen av juli.

Ibland köper vi också in grönsaker från Torfolk Gård och stenugnsbakat bröd från Norra Sanna Bageri. 

Saft, sylt och drycker kommer från Enbackens bär.

Under jordgubbssäsongen finns också ett enkelt sommarcafé där vi säljer hembakat bröd, glass, kaffe och Enbackens bär- och fruktdrycker m.m.

2020 var första året vi sålde Hälsingesåpa som är en ren naturprodukt gjord på tallolja. Den torkar inte ut händerna och är därför extra behaglig för alla som tvättar sig ofta. Hälsingesåpan fungerar lika bra för händerna som för altangolvet! 

Ängebäck Trädgård är ett utflyktsmål för många och det tycker vi är roligt att få vara en del av!

Gårdens historia

Grava-slätten är gammal odlingsbygd. Marken består av sjöbotten och är en del av Klarälvsdeltat. Här hämtade befolkningen sin näring från fisket. En upphittad stenkniv en gång för länge sedan lockar tankarna tillbaka i tiden. Kanske stenåldersfiskaren tappade den från sin båt under sitt fiskafänge...

År 1765 flyttade Erik och Annika Mattsson till gården "Där Söre" i Ängebäck. Jordbruket som bedrevs var traditionellt med till största delen självhushåll.

På Där Söre bor släkten fortfarande. Annas barn, Carl, Gustav och Emil är generation nummer nio som är uppväxta på samma gård!

Vår affärsidé

"Med engagerade medarbetare och på ett uthålligt sätt odlar och säljer vi jordgubbar, färskpotatis, grönsaker och blommor, för att tillgodose kundernas önskan om närproducerad och kontrollerad mat."

Men egentligen är det minnen vi gör... sommarminnen -  med smak av solvarma jordgubbar, lek, dillkokt färskpotatis, nyskördade krispiga morötter och glada skratt... Välkommen till Ängebäck Trädgård!


Företaget

Vi är ungefär 60 personer som arbetar i företaget. Några av oss finns här hela året medan de flesta är sommarjobbare.

På Ängebäck bedriver vi odling och försäljning av färskpotatis, jordgubbar och grönsaker. Odlingen är certifierad enligt konceptet "Integrerad produktion - Sigillnivå". Sedan våren 2020 har vi uppgraderat certifieringen till att även omfatta "IP Arbetsvillkor".

Redan 1995 fick vi utmärkelsen "Värmlands växtodlare" och vi har gått igenom "Växtkraft mål 4" steg 1 och 2, som innefattar företagsanalys och kompetensutveckling.

Vi har också fått Konsum Värmlands miljöpris och ett stipendium från Alfastiftelsen. Från Husmansbord har tilldelats flera utmärkelser för potatisen. 

2021 fick vi en fin utmärkelse för vårt integrationsarbete med utrikesfödda medarbetare.

Vi är medlemmar i  Nifa (ett matkluster i Värmland), LRF -  Lantbrukarnas Riksförbund, Hushållningssällskapet.

Framtiden

Vi lever i en värld av förändring. Vi vill vara lyhörda för vad kunderna önskar. Vi vill i första hand förse den lokala marknaden med mat av hög kvalitet. Det är roligt att odla och driva företag!